Мощна украинска атака с дронове принуди рашистите да обявят извънредно положение в Белгородска област

Попаденията са в две населени места, като е ударен многоетажен блок, но няма пострадали, съобщи губернаторът

Разрушения в руската Белгородска област
Разрушения в руската Белгородска област Източник: Telegram

Обявиха извънредно положение в цяла Белгородска област заради продължаващите атаки от страна на украинските сили, каза областният управител Вячеслав Гладков. Атакувани са две населени места, но пострадали няма, обяви още губернаторът в официалния си Телеграм канал.

 

"Ситуацията в Белгородска област продължава да бъде крайно трудна и напрегната. Всекидневни обстрели от страна на въоръжените сили на Украйна, разрушени къщи, ранени и убити цивилни", каза областният управител във видео на канала си.

 

"Затова взимаме решение, считано от днес, да обявим извънредно положение на регионално ниво за цялата Белгородска област, с цел допълнителна защита на населението и оказване на допълнителна подкрепа на пострадалите", каза той.

 

"Ще отправим молба към правителствена комисия за обявяване на извънредно положение на федерално ниво", обяви още губернаторът на Белгородска област.

 

Той уточни, че двете населени места са били атакувани от украинска страна с безпилотници. Запалил се е апартамент в многоетажна сграда в град Шебекино, като е повредено и газоснабдяването в блока. Изгоряла е постройка в село Устинка, Белгородски район, отново след атака на безпилотник. 

 

Само преди два дни Русия евакуира части от Белгородска област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г.

 

Тогава губернаторът съобщи, че е започнала евакуация населението от района на Красная Яруга заради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха".

 

"Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков.

 

"Преживяхме тревожна сутрин - налице е активност на врага на границата на Краснояружски район. Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той в Telegram на 12 август.


През последните месеци руският регион, който се намира до Курска област и в непосредствена близост до украинската граница, е подложен на обстрели и атаки от украинска страна. 

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени