Мощни експлозии гръмнаха в шест региона на Руската федерация, избухнаха пожари - какво е известно

Два петролни склада в Русия горят след украински атаки с дронове

Снимка от мястото на пожара в Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез в град Кстово
Снимка от мястото на пожара в Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез в град Кстово Източник: Telegram

През нощта на 12 март избухнаха експлозии в шест региона на държавата агресор Русия. В района на Белгород седем села останаха без електричество, в районите Орьол и Нижни Новгород избухнаха пожари в петролните бази. А в Московска област беше свален дрон, атакуващ Москва. 

Взривове имаше и в районите на Воронеж, Курск и Тула. Според руските Telegram канали основните цели на дроновете са били съоръжения на петролната индустрия.

 

Нападение срещу петролната рафинерия на "Лукойл" в района на Нижни Новгород
Според Telegram канала 112, в град Кстово, Нижегородска област, дрон е атакувал петролната рафинерия "Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез".

Според свидетели, атакуващият дрон е ударил директно в съоръженията за преработка на нефт. В резултат на удара на територията на предприятието е избухнал пожар.

 

 

"Лукойл", която е собственик на рафинерията в Нижни Новгород, съобщава, че работата на процесното звено в предприятието е спряна "във връзка с инцидента". За какъв инцидент става въпрос не се уточнява.

 

Губернаторът на Нижни Новгородска област на Руската федерация Глеб Никитин потвърди данните за удара с дрон по петролната рафинерия в Кстово.

"Сутринта безпилотни летателни апарати атакуваха индустриална зона "Кстово", съоръжение на горивно-енергийния комплекс", каза Никитин.

 

Той добави, че в резултат на удара е избухнал пожар в един от нефтопреработвателните цехове. В момента на място работят оперативни служби, за потушаването на пожара участва и пожарен влак, няма информация за пострадали.

 

Пожар в петролен склад в Орел
В град Орел също е имало сериозен пожар в петролно депо. Губернаторът на Орловска област Андрей Кличков заяви, че в града е паднал безпилотен летателен апарат.

 

"Атакувано е съоръжение на горивно-енергийния комплекс. На място работят специални служби, за да локализират пожара", написа Кличков в Telegram.

 

Според губернатора няма жертви в резултат на експлозията.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени