Мощно контранастъпление на Украйна на Харковския фронт, окупаторите понасят огромни загуби край Балаклея

Това съобщи вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW)

Карта на контранастъплението на ВСУ
Карта на контранастъплението на ВСУ Източник: ISW

Въоръжените сили на Украйна преминаха в настъпление на Харковския фронт, съобщи вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW). Във вторник сутринта украинците са нанесли силен удар по фланга на така наречената Изюмска групировка на руската армия в посока на град Балаклея. 

 

От Генералния щаб на Въоръжениете сили на Украйна все още не са потвърдили контранастъплението, но руските окупатори започнаха да съобщават в Telegram канали, че понасят огромни загуби, съобщи УНИАН. 

 

В ISW смятат, че украинските защитници са взели под свой контрол село Вербовка, което е съседно на Балаклея. Освен това, ВСУ са отблъснали рашистите от юкозападния район на града. 

 

Арестович в предаването Фейгин LIVE
Арестович в предаването Фейгин LIVE Източник: Скрийншот/Youtube

Без да назовава името на населеното място съветникът в президентския офис на Украйна Алексей Арестович съобщи, че голяма част от руската групировка е взета в плен. В предаването "Фейгин LIVE" той разказа за успешните действия на ВСУ и разкри, че с един удар тази нощ е бил освободен от рашистите украински град. "Няма да казвам името му. Само ще припомня, че руснаците окупираха този град преди няколк оседмици. Не точно този град, а аналогични градове", загадъчно каза Арестович, спазвайки строгите мерки за неразгласяване на никакви подробности относно украинското контранастъпление. 

 

 

По-рано през деня във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски, коментирайки операцията на Юг, намекна, че ВСУ са започнали контраатака на различни направления. "Няма да казвам, че това е само контраофанзива в Херсонска област… Има напрвеление или направления, в множествено число, и ние сме длъжни да се движим напред", каза по-рано във вторник Зеленски. По думите му засега не може да обсъжда подробности за военните действия, за да може противникът "да получи от нас няколко изненади".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени