Москва може да отреже балтийските държави от НАТО в случай на война за Сувалкския коридор

Това пише изданието Politico

Сувалкският коридор
Сувалкският коридор Източник: ИА REGNUM

Сувалкският коридор е територия на потенциално военно стълкновение между Русия и НАТО. Ако Москва се реши на преки бойни действия с Алианса, конфликтът може да се случи именно там. Русия може да се опита по този коридор да прокара сухопътна връзка до Калининград през Беларус и да отреже балтийските държави от НАТО. Това коментира изданието Politico като акцентира, че Сувалкският корудор ще стане цел № 1 в случай за Русия в случай, че се реши на директна военна конфронтация с НАТО.

 

"Разположеният на югоизточната граница на Литва град Друскининкая гледа към тясна ивица от стратегическа територия, известна като коридора Сувалки. Западните военни планиращи предупреждават, че районът вероятно ще бъде една от първите цели на руския президент, ако той някога реши да ескалира войната в Украйна в пряк сблъсък с НАТО", пишат от Politico.

 

Журналистите смятат, че по този начин Москва може да се опита да изгради сухопътен коридор до Калининград от Беларус и да отреже Латвия, Литва и Естония от НАТО и Европейския съюз.

 

Бившият командир на американските войски в Европа Бен Ходжис заяви, че ако руснаците и беларусите успеят да затворят коридора Сувалки, балтийските страни ще бъдат откъснати от Европейския съюз и Северноатлантическия алианс.

 

Според него коридорът Сувалки е стратегически важен район. В случай на блокирането му западният свят ще се сблъска със сериозни проблеми.

 

"Коридорът Сувалки е ключов. Тази тясна част от полска и литовска територия между Беларус и Калининград е от стратегическо значение, защото, както знаете, това е сухопътната връзка между нашите балтийски съюзници (Литва, Латвия и Естония) и останалата част от НАТО и ЕС. Ако бъде затворен или блокиран от силите на Руската федерация и Беларус, ще имаме истински проблем", подчерта Ходжис.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени