Москва планира да ограничи достъпа до територията на Русия за граждани на "неприятелски" държави, каза Лавров

Проект з апрезидентски указ предвижда "цяла поредица от ограничения" за влизане в Русия, добави руският външен министър

Сергей Лавров
Сергей Лавров Източник: МИД на РФ

Руският външен министър Сергей Лавров обяви днес, че се подготвя указ на президента на Русия Владимир Путин за ограничаване на достъпа до руска територия на граждани на страни, предприемащи "неприятелски" действия, в разгара на вълна от санкции срещу Москва след инвазията й в Украйна, предаде Франс прес.

 

"Подготвя се проект на президентски указ за въвеждане на ответни мерки по отношение на визите във връзка с неприятелските действия на няколко чужди правителства", каза Лавров и добави, че този проект предвижда "цяла поредица от ограничения" за влизане в Русия, но без да уточнява кои държави ще бъдат конкретно санкционирани.

 

Руският външен министър отбеляза, че едновременно с този проект за целите на предотвратяването на заплахи за живота и здравето на граждани на трети държави и лица без гражданство, които се намират на територията на Украйна, е облекчено влизането им в Русия. "За тях бе облекчен редът за влизане и пребиваване в Русия с цел безопасното им връщане в страните на произход", посочи Лавров, цитиран от БТА.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени