Москва ще конфискува активи на ЕС, ако Брюксел "открадне" замразени руски средства, заяви председателят на Държавната дума

Фон дер Лайен заяви в петък, че стойността на замразените руски държавни активи възлиза на 211 милиарда евро

Вячеслав Володин
Вячеслав Володин Източник: Единна Русия

Русия ще конфискува активи, принадлежащи на държави от Европейския съюз, които смята за неприятелски, ако блокът "открадне" замразени руски средства, за да финансира Украйна, заяви високопоставен съюзник на военнопрестъпника Владимир Путин.

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че изпълнителната власт на ЕС работи по предложение за обединяване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да се подпомогне Украйна и нейното следвоенно възстановяване.

 

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент, заяви, че Москва ще отвърне на удара по начин, който ще струва скъпо на блока, ако ЕС предприеме действия срещу руските активи, много от които се намират в Белгия.

 

"Редица европейски политици, начело с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, отново започнаха да говорят за кражба на замразени средства на нашата страна, за да продължат милитаризацията на Киев", заяви Володин, близък съюзник на Путин.

 

"Подобно решение ще изисква симетричен отговор от страна на Руската федерация. В такъв случай ще бъдат конфискувани много повече активи, принадлежащи на неприятелски държави, отколкото замразените ни средства в Европа", каза той.

 

Фон дер Лайен заяви в петък, че стойността на замразените руски държавни активи възлиза на 211 милиарда евро и припомни, че блокът е решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.

 

Володин заяви, че политиците от ЕС обмислят този ход "в опит да запазят работните си места заради лошото финансово положение, до което са довели страните си".

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени