Москва започва военни маневри в Каспийско море

Сред плавателните съдове, участващи в маневрите има ракетни и артилерийски кораби, базови миночистачи, катери и спомагателни съдове

Кораб от Каспийската флотилия
Кораб от Каспийската флотилия Източник: Военное обозрение

Около 20 бойни кораба от руската Каспийска флотилия, излезли от пристанище Махачкала, започват днес мащабно учение в Каспийско море. Това съобщи днес пред журналисти пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, предаде РИА Новости. Сред плавателните съдове, участващи в маневрите, агенцията изброява ракетни и артилерийски кораби, базови миночистачи, катери и спомагателни съдове.

 

Екипажите ще тренират по-специално съвместни действия за отразяване на въздушни атаки и водене на морски бой. Предвидени са също бойни стрелби, упражнения за унищожаване на мини, за противоподводна и противодиверсионна отбрана, отбелязва ТАСС.

 

Основна цел на серията от военноморски учения, провеждани от Русия в началото на годината, е да се отработват действията на флотовете и Въздушно-космическите сили за защита на руските национални интереси в Световния океан и за противодействие срещу военните заплахи за федерацията, посочва пресслужбата.

 

Маневрите обхващат акваториите на моретата около Русия и оперативно важни райони от Световния океан. В тях са включени над 140 бойни и спомагателни кораба, повече от 60 летателни апарата, 1000 единици бойна техника, около 10 000 военнослужещи.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени