Москва затваря бюрото на "Дойче веле" в Русия

Решението е в отговор на забраната за излъчване на телевизия Russia Today в Германия

Дойче веле
Дойче веле Източник: iStock

Москва обяви днес, че затваря бюрото на германската радиотелевизионна компания "Дойче веле" в Русия. Това се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Решението е в отговор на забраната за излъчване на телевизия Russia Today в Германия.

 

Русия предвижда като ответни мерки и "анулирането на акредитацията на всички служители на руското бюро на "Дойче веле" и задействане на процес по изготвяне на списък с представители на държавни и обществени структури от Германия, "свързани с ограничаването на излъчването на Russia Today, както и с друго оказване на натиск върху руската медия". На тези лица ще бъде забранено влизането на територията на Русия. "Не се предвижда публикуване на списъка", се посочва в изявлението.

 

В рамките на предвидените от Москва мерки е включено също иницииране от компетентните органи на Руската федерация на процедура за признаване на "Дойче веле" за чуждестранна медия, изпълняваща функциите на чуждестранен агент". На съответния етап от прилагането на ответните мерки руската страна предвижда също прекратяване на спътниковото и друго излъчване на "Дойче веле" на територията на страната.

 

"Информацията за следващите етапи от ответните мерки ще бъде публикувана своевременно", добавя руското външно министерство. Германският медиен регулатор забрани вчера излъчването на телевизия Russia Today на немски език в Германия, поради липсата на съответен лиценз. В изявление на регулатора се казва, че телевизията нито е получила, нито е подала молба за подобно разрешение, във връзка с което нейното излъчване в пряк ефир, в интернет, чрез мобилното приложение RT News, а също така чрез спътник "е необходимо да бъде прекратено".

 

Руското външно министерство определи стъпката на германските власти като "неприятелска", отбелязва Ройтерс. Руското външно министерство посочи, че решението на германските власти принуждава Москва да прибегне към ответни мерки по отношение на акредитирани в Русия германски медии, а също така интернет посредници, които неоснователно са изтрили акаунтите на телевизия Russia Today от платформите си.

 

Германската радиотелевизионна компания "Дойче веле" каза днес в отговор на решението на Москва, че се превръща в пионка и че отношението сега към нея в Русия е като към това към медиите в автократични държави. Според телевизията мерките от страна на Москва са абсолютна прекомерна реакция.

 

"Официално протестираме срещу тази абсурдна реакция на руското правителство и ще предприемем правни действия", добави медията. Германското правителство пък определи забраната на "Дойче веле" в Русия като неприемлива. Основан през 2005 г. като "Раша Тудей" ("Russia Today"), руският държавен телевизионен канал RT се разрасна с телевизионни програми и уебсайтове на множество езици, включително английски, френски, испански, немски и арабски, посочва Франс прес.

 

Считан за пропаганден инструмент на Кремъл в международен план, той предизвика полемика в няколко страни. RT казва, че програмата й на немски език допринася за многообразието на мнения в Европа, посочва ДПА. "Дойче веле" е германски държавен новинарски канал, излъчващ 24 часа и финансиран от федералния бюджет. Той има програми на немски, английски, испански и арабски.

 

Конфликтът идва на фона на нарастващо напрежение на Русия със Запада около Украйна, което е първи тест за политическите отношения между Берлин и Москва след заемането от Олаф Шолц на канцлерския пост през декември. Кремъл обяви по-рано днес, че визитата на Шолц в Москва е на дневен ред, но датата й още не е потвърдена.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени