МВФ заседава във връзка с обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Съветът бърза да приключи проверката за тези твърдения преди годишните срещи на МВФ и СБ

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: Zonanews
Управителният съвет на Международния валутен фонд планира да се срещне отново утре с управляващата директорка Кристалина Георгиева във връзка с твърденията, че е оказала натиск върху служители на Световната банка да подменят данни в изгода на Китай. Това съобщи информиран източник, цитиран от Ройтерс.
 
Говорител на МВФ каза, че съветът ще се събере "скоро", за да обсъди въпроса, но не даде конкретна дата. "Управителният съвет остава ангажиран към щателна, обективна и навременна проверка. Очаква се скоро той да заседава отново", каза говорителят.
 
Вчера Георгиева отново отрече обвиненията, че когато е била изпълнителна директорка в Световната банка е оказала натиск за подобряване на мястото на Китай в класацията "Да правиш бизнес" за 2018 година. Адвокатската кантора "Уилмър Хейл", която направи тези твърдения, казва, че това е станало в момент, когато банката е търсила подкрепата на Пекин за увеличаване на капитала си.
 
"Идеята, че след близо 20 години в Световната банка изведнъж съм започнала да оказвам неуместен натиск върху служителите на банката, за да променят информация в доклад, е възмутителна и невярна", каза вчера Георгиева пред управителния съвет на МВФ.
 
Съветът бърза да приключи проверката за тези твърдения преди годишните срещи на МВФ и СБ, които започват идната седмица.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени