На 82 години почина най-богатият банкер в света

В Бразилия почина Джоузеф Сафра, най-богатият банкер в света. Джоузеф Сафра притежаваше банки в Бразилия, Швейцария и САЩ, съобщава вестник Folha de S.Paolo

На 82 години почина най-богатият банкер в света Джоузеф Сафра
На 82 години почина най-богатият банкер в света Джоузеф Сафра

Джоузеф Сафра живееше в в югозападната част на Сао Паулу, в специално бороудван бункер и до последния си ден ръководеше семейната банкова група J. Safra Group, която притежава  Banco Safra в Бразилия, банката J.Safra Sarasin в Швейцария и Safra National Bank в Ню Йорк. Джоузеф Сафра притежаваше и 50 % от банановата компания Chiquita Brands International. 

Банкерът е роден през 1938 г. в Ливан, в богато еврейско семейство, което се е занимавало с банкерство още от времената на Османската империя. През 1952 г. сеемигрират в Бразилия, където основават Banco Safra, развила се до осмата по големина банка в Бразилия. След смъртта на най-големият брат Едмънд при пожар в Монте Карло през 1999 г., Джоузеф и другият му брат Моше оглавяват банката, а от 2006 г. Джоузеф е едноличен собственик, след като изкупува дела на своя брат. Според сп. Форбес, в деня на смъртта му неговот осъстояние се оценява на 23,2 млрд.$. 
Джоузеф Сафра ще бъде погребан в еврейското гробище на Сао Паулу Israelita do Butantã. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени