На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер

Той е с капацитет 3000 души

На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер
На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер Източник: Twitter

На гръцкия остров Самос днес беше открита новата "закрита контролирана структура" с капацитет от 3000 души. Тя заменя досегашния център за прием и идентификация на мигранти в местността Вати на острова, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

 

"На 30 септември срамният център за прием и идентификация се затваря окончателно", подчерта Митаракис. Той припомни още, че през 2021 г. потокът на мигрантите към Самос е спаднал с 91 процента, като тази година едва 117 мигранти са преминали от Турция на острова.

 

В новия лагер ще бъдат настанени 240 непридружавани деца, 240 представители на уязвими групи, 960 души в центъра за настаняване на очакващи депортация и още 1560 други мигранти. Центърът ще разполага със спортни и детски площадки, игрища, общи перални и кухни.

 

Към новата структура обаче бяха отправени и критики. Както съобщава АНА-МПА, според международната организация "Лекари без граници" става въпрос за "център-затвор", който ще допринесе за "изолацията и по-нататъшното травмиране" на кандидатите за убежище.

 

"Колко скандален е фактът, че докато гледаме какво става в страни като Афганистан, ЕС и Гърция са заети с откриването на един нов затвор за кандидати за убежище, бежанци и мигранти на остров Самос", заяви ръководителят на мисията на "Лекари без граници" на острова Йоргос Караянис.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени