На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер

Той е с капацитет 3000 души

На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер
На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер Източник: Twitter

На гръцкия остров Самос днес беше открита новата "закрита контролирана структура" с капацитет от 3000 души. Тя заменя досегашния център за прием и идентификация на мигранти в местността Вати на острова, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

 

"На 30 септември срамният център за прием и идентификация се затваря окончателно", подчерта Митаракис. Той припомни още, че през 2021 г. потокът на мигрантите към Самос е спаднал с 91 процента, като тази година едва 117 мигранти са преминали от Турция на острова.

 

В новия лагер ще бъдат настанени 240 непридружавани деца, 240 представители на уязвими групи, 960 души в центъра за настаняване на очакващи депортация и още 1560 други мигранти. Центърът ще разполага със спортни и детски площадки, игрища, общи перални и кухни.

 

Към новата структура обаче бяха отправени и критики. Както съобщава АНА-МПА, според международната организация "Лекари без граници" става въпрос за "център-затвор", който ще допринесе за "изолацията и по-нататъшното травмиране" на кандидатите за убежище.

 

"Колко скандален е фактът, че докато гледаме какво става в страни като Афганистан, ЕС и Гърция са заети с откриването на един нов затвор за кандидати за убежище, бежанци и мигранти на остров Самос", заяви ръководителят на мисията на "Лекари без граници" на острова Йоргос Караянис.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени