На кинофестивала във Венеция - почит към украинските жертви в конфликта с Русия

Преди появата на списък на украинските жертви на екрана говори Володимир Зеленски

На кинофестивала в Кан
На кинофестивала в Кан Източник: ЕПА

Списък на украинските жертви в конфликта с Русия, който продължава вече повече от шест месеца, се появи на екрана на кинофестивала във Венеция, след като първо - преди прожектирането му - говори украинският президент Володимир Зеленски.

 

Той направи обръщение чрез видеоконферентна връзка към гостите на фестивала и към представителите на киноиндустрията. Първо президентът на Украйна благодари за възможността да говори за ситуацията в Украйна, предаде ДПА.

 

После изтъкна, че в продължение на 189 дни войната в Украйна е истинска драма - ужас от експлозии и смърт, продължаваща повече от 120 минути. Тя почива на истории за убийци и касапи, истинска трагедия, но без музиката на Енио Мориконе, подчерта Зеленски.

 

Това не е първият път, когато Володимир Зеленски се включва в голям културен форум. Той говори и на кинофестивала в Кан, и на церемонията по присъждането на наградите "Грами". В рамките на кинофестивала във Венеция са планирани и събития, чрез които да се изрази солидарност с Украйна.

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени