На кинофестивала във Венеция - почит към украинските жертви в конфликта с Русия

Преди появата на списък на украинските жертви на екрана говори Володимир Зеленски

На кинофестивала в Кан
На кинофестивала в Кан Източник: ЕПА

Списък на украинските жертви в конфликта с Русия, който продължава вече повече от шест месеца, се появи на екрана на кинофестивала във Венеция, след като първо - преди прожектирането му - говори украинският президент Володимир Зеленски.

 

Той направи обръщение чрез видеоконферентна връзка към гостите на фестивала и към представителите на киноиндустрията. Първо президентът на Украйна благодари за възможността да говори за ситуацията в Украйна, предаде ДПА.

 

После изтъкна, че в продължение на 189 дни войната в Украйна е истинска драма - ужас от експлозии и смърт, продължаваща повече от 120 минути. Тя почива на истории за убийци и касапи, истинска трагедия, но без музиката на Енио Мориконе, подчерта Зеленски.

 

Това не е първият път, когато Володимир Зеленски се включва в голям културен форум. Той говори и на кинофестивала в Кан, и на церемонията по присъждането на наградите "Грами". В рамките на кинофестивала във Венеция са планирани и събития, чрез които да се изрази солидарност с Украйна.

Още от "Светът"

Успехът на Путин в Украйна ще бъде бедствие за Запада, каза в САЩ полският външен министър

Държавният секретар на САЩ на свой ред заяви, че партньорите трябва да направят възможно "Украйна да може да стъпи на крака във военно, икономическо и демократично отношение за много години напред"

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков от Киев: България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията сре

България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени