На рускините ще бъде позволено да се омъжват за вече мъртви участници във войната в Украйна

Това следва от законопроект, който беше внесен в Държавната дума за разглеждане

Мобилизация в Русия
Мобилизация в Русия Източник: ИА "Москва"

Рускините, които са съжителствали със загинали участници във войната в Украйна ще могат да сключат брак посмъртно с тях и да получат право на наследство, както и всички дължими плащания. Това следва от законопроект, който беше внесен в Държавната дума за разглеждане, пише The Moscow Times.

 

"Фактът, че са били в "брачни" отношения, може да бъде установен от съда, ако мъж и жена са живели заедно най-малко три години или поне една година, ако имат общо дете и имат общо домакинство", се казва в документа.

 

В решението си за признаване на брачни отношения съдът ще трябва да посочи момента на възникването им. Такова признаване от съда ще бъде приравнено на сключването на официален брак. След това информацията за него ще бъде вписана в Единния държавен регистър на регистрите по гражданско състояние, пише в законопроекта.

 

Руски военни загуби в жива сила
Руски военни загуби в жива сила Източник: ТАСС

Предлагат се изменения във федералния закон "За влизането в сила на част трета от Гражданския кодекс на Руската федерация". Законопроектът беше внесен в Държавната дума от председателя на комисията по държавно строителство и законодателство Павел Крашенинников, както и сенаторите Андрей Турчак и Андрей Клишас.

 

Семействата на загиналите участници във войната в Украйна в момента имат право на няколко еднократни плащания. Парите се превеждат на съпруга, ако има такъв, в противен случай на пълнолетни деца или законни представители на непълнолетни деца. При липса на такива, на родителите.

 

Изплащат се парична надбавка и месечна добавка, които починалият не е имал време да получи. Веднага се предоставя и президентско плащане от 5 милиона рубли, но ако починалият вече е получил 3 милиона рубли за раняване, тогава само 2 милиона рубли ще бъдат прехвърлени на семейството му.

 

Руски рубли
Руски рубли Източник: Telegram

Освен това, на семейството на починалия трябва да бъде осигурено застрахователно плащане, което през 2024 г. е 3,2 милиона рубли. Има и регионални плащания. В Москва, Москва, Владимир, Новосибирск, Магадан и Тюмен то е 3 милиона рубли, в Архангелск, Брянск, Ленинград, Нижни Новгород, Тула, както и в Татарстан и Краснодарската територия - 2 милиона.

 

В допълнение, семействата на починалите ветерани от войната получават месечни плащания: парично обезщетение в размер на 22,9 хиляди рубли, детски надбавки - 2,9 хиляди рубли, както и наследствена пенсия - 7,6 хиляди рубли плюс социална добавка към жизнения минимум.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени