На срещата на БРИКС Си Цзинпин призова да не се допуска ескалация на бойните действия в Украйна

По отношение на ситуацията в Газа китайският президент също призова за прекратяване на сраженията

Си Цзинпин, Моди и Путин на срещата на БРИКС в Казан
Си Цзинпин, Моди и Путин на срещата на БРИКС в Казан Източник: Brics-russia2024.ru

Необходимо е да се спре ескалацията и разпространението на военния конфликт в Украйна, каза китайският президент Си Цзинпин на среща на срещата на върха на ръководителите на страните от БРИКС. Това съобщава РБК.

 

Китай никога не е осъждал Русия за нейната инвазия, започнала през 2022 г. Оттогава икономическите, дипломатическите и военните връзки между Пекин и Москва дори се засилиха.

 

"Украинската криза се проточва", заяви Си Цзинпин пред останалите участници в срещата. "За да успокоим ситуацията възможно най-бързо, трябва да спазваме следните три принципа: без разширяване на бойните полета, без ескалация на бойните действия и без провокации от която и да е от страните", допълни той.

 

Според него Китай, Бразилия и страните от Глобалния Юг са създали група от "приятели на мира", която има за цел да "обедини големи гласове в подкрепа на мира".

 

По отношение на ситуацията в Газа китайският президент също призова за прекратяване на сраженията. "Трябва да настояваме за прекратяване на огъня възможно най-скоро, да сложим край на убийствата и да полагаме неуморни усилия за постигане на цялостно, справедливо и трайно решение на палестинския въпрос", каза Си Цзинпин.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени