На Велика събота руските орки настъпват по цялата линия на фронта в Донецк

Само на територията на Донецка и Луганска област за изминалото деннощие са отблъснати 8 атаки на врага

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: Telegram

Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинските Въоръжените сили, руските врагове настъпват по цялата линия на фронта в Донецкото направление. В атаката участва и 64-та мотострелкова бригада, която извърши военните престъпления срещу мирното население в Буча. Сега те са в района на Изям в Харковска област и вече понасят сериозни загуби. 

 

Запазва се запалахата от ракетно-авиационни удари в тези направления. Не са изключени провокации от страна на руските агресори по украинско-руската граница, в които да бъдат обвинени силите за отбрана на Украйна. 

 

По Таврическото и Южнобужкото направление действа военна групировка на противника, състояща се от 8-а и 49-та армии, 22-ри армейски корпус, брегови войски от Черноморския флот на Южния военен окръг и въздушно-десантни войски. Врагът е съсредоточил усилията си за подобряване на своето тактическо положение и задържане на заетите от него рубежи. 

 

Противникът извършва обстрелване на украински позиции, за да си подсигури по-благоприятни условия за придвижване по посока на град Николаев. За да увеличи своята въздушна отбрана, врагът е разгърнал батарея с ракети С-300ВМ.

 

На Слобожанското направление група от руски агресори продължава частично да го блокира и обстрелва с артилерия и РСЗО. Отделни подразделевния на 1-ва танкова и 20-та общовойскова армия от Западния военен окръг, 35-та общовойскова армия и 68-ми армейски корпус от Източния военен окръг и ВДВ провеждат настъпатени действия южно от Изям. Противникът провежда въздушно разузнаване на позициите на ВСУ и мероприятия по организацията на огнева поддръжка за настъплението и логистично обезпечаване на групировката. 

 

По информация на ГУРМО, подразделения от 64-та отделна мотострелкова бригада, която извърши масовите убийства, военни престъпления и насилие по отношение на цивилното население в украинския град Буча, сега действат в района на Изюм и вече е понесла сериозни загуби. 

 

По посока на Донецкото направление врагът провежда настъпателни действия по цялата линия на стълкновение. Противникът съсредоточава основните си усилия по северодонецкото направление, оказва интензивно огнево влияние върху украинските въоръжени сили в опит да ги изтласка и създаде условия за настъпление към Славянск. Продължава настъплението в посока Новотошковское, където се водят ожесточени отбранителни боеве. Продължават щурмовите действия на руските орки в Попасная, Рубежни и Маринка. 

 

На Мариуполското направление врагът продължава да блокира украинските подразделения в района на завод "Азовстал"и да нанася авиационни удари по града, в това число със силите на руската далечна авиация. За да разминира пристанищната инфраструктурна, в града е пристингнало инженерно подразделение. 

 

На Запорожкото направление противникът е насочил своя батальонна тактическа група от състава на 19-та мотострелкова дивизия на 58-ма общовойскова армия на Южния военен окръг.В рамките на формирането на допълнителни резерви завършва подготовката на подразделение от частната руска военна компания "Вагнер" в състав 200 човека. Предна група от това подразделение е прехвърлена в района на Новобахмутовка за рекогнисцировка и уточняване на порядъка на взаимодействието. 

 

По Южнобужкото направление врагът се опитва да подобри своето тактическо положение и да се укрепи в рамките на административните граници на Херсонска област. Руските окупатори понасат значителни потери в бойна техника. В Черноморската и Азовската оперативни зони корабните групировки на противника в акваторията на Черно и Азовско море продължават да изпълняват задачи по изолацията на района на бойните действия и провеждат разузнаване. 

 

Само на територията на Донецка и Луганска област за изминалото деннощие са отблъснати 8 атаки на врага, унищожени са 9 танка, 18 единици бронирана бойна техника и 13 единици автомобилна техника, както и три артилерийски системи.  

 

 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени