Над 40 мигранти се удавиха при корабокрушение край Мароко

10 души са оцелели

Потъващо корабче с нелегални мигранти
Потъващо корабче с нелегални мигранти Източник: АФП

Над 40 мигранти са загинали при корабокрушение край бреговете на Мароко вчера, съобщи днес испанската неправителствена организация "Каминандо фронтерас", предаде Франс прес.

 

Сред 43-те жертви са три бебета и 14 жени. 10 души са оцелели. Повечето от мигрантите са били от африкански страни южно от Сахара. Досега са извадени от водата само две тела. Оценките за броя на загиналите се основават на разказите на оцелели. 

 

Потъналото корабче е плавало към Канарските острови, които се намират на стотина километра от южното крайбрежие на Мароко. Северноафриканската държава за много мигранти е транзитен пункт по пътя им към Европа. Според "Каминандо фронтерас" над 4 хиляди човека са загинали или се водят за изчезнали след опит да достигнат по море Испания миналата година - два пъти повече отколкото през предходната. 

 

Над 37 300 мигранти, голямото мнозинство от които са дошли от Мароко, са достигнали Испания през 2021 г., по последни данни на испанското министерство на вътрешните работи.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени