Над 40 загинали и стотици ранени на религиозен фестивал в Израел

Премиерът Бенямин Нетаняху, който отиде на място, описа случилото се като "тежко бедствие"

Над 40 загинали и десетки ранени на религиозен фестивал в Израел
Над 40 загинали и десетки ранени на религиозен фестивал в Израел Източник: Twitter

Десетки са загинали след струпване на множество хора и последвало паническо бягство по време на религиозен фестивал в Мерон, областта Галилея, в северната част на Израел по време на религиозен фестивал, съобщават световните агенции. До този момент жертвите са 44, а ранените - над 150, някои от които - в критично състояние. Премиерът Бенямин Нетаняху, който отиде на място, описа случилото се като "тежко бедствие".

 

Десетки хиляди хора са пристигнали, за да участват в най-голямото масово събитие в Израел от началото на COVID-кризата. Ортодоксални евреи правят поклонение в Мерон всяка година за годишния религиозен празник Lag BaOmer, отбелязван с целодневни огньове, молитви и танци. В града е гробницата на равин Шимон Бар Йочай - мъдрец от втори век, която се смята за едно от най-светите места в еврейския свят. Организаторите изчисляват, че в четвъртък вечерта в района са пристигнали 100 000 души. Очаква се днес да пристигнат още. В помощ на пострадалите са били използвани и шест хеликоптера.

 

Според свидетели всичко се е случило за секунди:
"Хората просто падаха, тъпчейки се. Беше катастрофа!", разказа очевидец. Фестивалът Lag BaOmer се празнува на 18-то число на месец Iyar според еврейския лунен календар, който тази година е в периода от залез слънце на 29 април до края на 30 април. Той е в памет на края на епидемията, от която умират няколко хиляди ученици на еврейския богослов Акива, живял в началото на I и II век след н. е. По традиция по този празник се палят огньове.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени