Над 500 жертви взе войната в Израел досега

Около 300 жертвите в Газа са от израелска страна, докато другите 200 са палестинци

Привърженици на Хамас
Привърженици на Хамас Източник: EPA

Над 500 жертви взе вече войната в Израел само за денонощие. По официални данни и от двете страни загиналите са най-малко 532-ма. Около 300 жертвите в Газа са от израелска страна, докато другите 200 са палестинци. Над 1600 други са били ранени. Израелска армия призна, че са били взети и заложници.

 

Припомняме, че рано сутринта в събота групировката "Хамас" започна масирана ракетна атака срещу израелската територия от Ивицата Газа. Сирените в Израел бяха задействани в 6:30 часа местно време (съвпада с българското) в много населени места в страната, включително в района на Тел Авив и околностите му.

 

Палестинската групировка "Хамас" твърди, че към Израел вече са изстреляни 5000 ракети. Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари каза, че най-малко 2200 ракети са били изстреляни от Ивицата Газа. Израел обяви операция в Газа. Токът бе спрян. Има сблъсъци между израелски войници и палестинци на израелска територия. Много местни жители и туристи, които дойдоха в южната част на Израел през последния ден на еврейския празник Сукот, са изложени на риск.

 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече случващото се пълномащабна война, нареди масова мобилизация на резервисти и каза, че врагът ще плати цена, невиждана досега. Операцията на израелската армия в Газа беше наречена "Железни мечове". Рано сутринта в неделя Нетаняху обяви, че първият ѝ етап е завършен.

 

Също така от изявлението му стана ясно, че Израел ще спре да доставя електричество, гориво и стоки за Газа Мохамед Дейф, военният лидер на групировката "Хамас", която контролира Газа, каза: "Решихме да обявим, че търпението ни е свършило". Палестинският президент Махмуд Абас, който е и лидер на враждуващата с 'Хамас" партия "Фатах" и ​​признат лидер на палестинската власт, който контролира Западния бряг, каза, че палестинският народ има право да се защитава от "терора на заселниците и окупационните сили".

 

Той направи изявлението по време на спешна среща, свикана в град Рамала на Западния бряг. Западните лидери осъдиха терора в Израел. Иран приветства действията на палестинската групировка срещу стария му противник Израел. Талибаните в Афганистан са поискали от Техеран да им съдейства логистично, за да могат да се бият на страната на "Хамас".

 

По информация на Посолството на България в Израел няма данни за пострадали български граждани при ракетния обстрел. В същото време, група от 50 българи е блокирана на летището в Тел Авив и не може да излети. Много авиокомпании обявиха спиране на полетите заради сраженията. Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да проведе заседание заради събитията в Израел.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени