Над 90% от финландските граждани заявяват, че имат негативно отношение към Русия

74% от анкетираните виждат САЩ като основен защитник на западните ценности в света, както и важен партньор за Финландия

Финландия затвори границата си с Русия
Финландия затвори границата си с Русия Източник: Scanpix

По-голямата част от финландците изпитват негативни емоции към Русия, Турция и Китай, докато симпатизират на САЩ. Такива резултати представи аналитичният център за бизнес живот на Финландия EVA, цитирани от The Moscow Times.

 

На 16 януари EVA публикува резултатите от анкета, в която финландците бяха попитани за мнението им за САЩ, Китай, Русия и седем други страни, които играят важна роля на световната политическа сцена. Според ключовите резултати 94% от финландците имат негативно отношение към Русия, 77% не харесват Турция, а 72% имат негативно отношение към Китай.

 

Според анализаторите на центъра неприязънта на финландците към Турция се обяснява с поведението на Анкара във връзка с ратификацията на членството на Финландия и Швеция в НАТО.

 

В същото време почти три четвърти от гражданите на страната (74% от анкетираните) виждат САЩ като основен защитник на западните ценности в света, както и важен партньор за Финландия. През 2020 г. само 39% от финландците са на това мнение.

 

"Отношението към САЩ като играч в световната политика почти напълно се промени през последните години - от подозрително към симпатично. Промените започнаха с нападението на Русия срещу Украйна и осъзнаването от страна на финландците, че Финландия трябва да кандидатства за членство в НАТО, за да бъде в безопасност", отбелязват експертите на центъра. 

 

Великобритания също има високи нива на подкрепа (73% от симпатизантите). А най-голяма симпатия сред жителите на страната предизвиква Япония - 76% от анкетираните се изказват положително за това.

 

"Финландците сега гледат на света от определено прозападна гледна точка: приятелите са на Запад и други развити демокрации. В същото време отношението към Русия и Китай е рязко негативно", сподели оценката си за данните с Илка Хаависто, ръководител на изследователския отдел на EVA.

 

През декември 2023 г. финландският министър на отбраната Анти Хаканен обяви началото на нова Студена война. Няколко дни по-рано руският президент Владимир Путин предупреди, че Финландия може да се сблъска с трудности след присъединяването си към НАТО, свързвайки ги със създаването от Москва на Ленинградския военен окръг.

 

На 15 януари стана известно, че Финландия планира да въведе пълна забрана за продажба на недвижими имоти на руснаци, а също така ще затвори училищата с обучение на руски език.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени