Нафтали Бенет е новият премер на Израел

Бенямин Нетаняху обеща скоро да се върне на власт

Нафтали Бенет
Нафтали Бенет Източник: Stmegi.com

12-годишният мандат на Бенямин Нетаняху като министър-председател на Израел завърши в неделя, след като парламентът одобри ново "правителство на промяната", водено от националиста Нафтали Бенет, предаде "Ройтерс". Отивайки в опозиция, 71-годишният Нетаняху, най-изявеният израелски политик от своето поколение, обеща, че скоро ще се върне на власт. По време на шумна сесия, в която десните и ултраортодоксални поддръжници на Нетаняху викаха "срам" и "лъжец" към Бенет, парламентът гласува доверие на новата администрация с мнозинство от едва 60-59.

 

Бившият министър на отбраната и милионер в бизнеса с високи технологии Бенет трябва да положи клетва скоро след вота в Кнесета. Безпрецедентната коалиция между лидера на центристката опозиция Яир Лапид и ултарнационалистът Нафтали Бенет има мнозинство от едва един депутат в израелския парламент.

 

Милионерът Бенет ще бъде премиер две години, а след това поста ще заеме бившият телевизионен водещ - Лапид. Двамата ще бъдат начело на правителство, в което влизат 8 партии от целия политически спектър, а в управлението за първи път влиза и формация, която представлява 21% от арабското малцинство в Израел. Вотът в Кнесета е съпровождан от контрапротести на равини на Западната стена на Ерусалим в защита на Бенямин Нетаняху, както и от протести против бившия премиер. Опонентите му започнаха тържествата за края на 12-годишното му управление още снощи с възгласи "Чао, чао, Биби!".

 
Бенет, който някога бе съюзник и министър на Нетаняху, имаше едва 7 от 120 депутатски места в Кнесета с блока си "Ямина", но успя да стане един от двамата балансьори, като до последно отказваше да застане зад десния съюз около Нетаняху и партията му "Ликуд" или т. нар. блок на промяната, който искаше смяна на премиера, свързван със скандали и изправен пред процес за корупция и злоупотреба с доверие.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени