Нанси Пелоси заподозря Тръмп в желание да започне война и да нанесе ядрен удар

Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси от Демократическата партия обяви, че е провела разговор с ген. Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник щабовете

Нанси Пелоси
Нанси Пелоси Източник: AP

Според CNN, Нанси Пелоси е поставила пред ген. Мили необходимостта от "взимане на предпазни мерки срещу достъп на "неуравновесения" президент Доналд Тръмп до кодовете за изстрелване на ядрени ракети в последните дни от мандата му". Изявлението на Пелоси поставя много сериозни въпроси дали всичко с нея е наред, здрава ли е. Въпреки че Тръмп има достъп до кодовете за изстрелване на ядрено оръжие 24 часа в денонощието, никой представител на армията или на службите за национална сигурност досега не е изразил притеснения за психическото състояние на държавния глава. От офиса на ген. Мили заявиха, че Пелоси е поискала провеждането на разговора и че генералът е "отговорил на нейните въпроси по отношение на процеса по ядрено командване".


Американски държавен представител, пожелал анонимност, заяви, че всякаква употреба на ядрени оръжия е изключително обмислено провеждан процес. В този смисъл, съмнителните действия на Нанси Пелоси доказват, че 80-годишната председателка на Камарата на представителите на американския Конгрес е напълно невежа по ключови въпроси от националната сигурност. В началото на конферентния разговор с демократите Пелоси е обвинила Тръмп, че е извършил "подривни действия" и е "метежник", допълвайки, че той трябва да бъде незабавно отстранен. Досега най-малко един сенатор от Републиканската партия – Бен Сас от Небраска, заяви, че би подкрепил процедура по импийчмънт. Сас, който е чест критик на Тръмп, заяви пред CBS News в петък, че "определено" би обмислил възможността за импийчмънт, тъй като президентът "пренебрегна" своята клетва.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени