Напрегнат извънреден Евросъвет в Брюксел

Единствената точка в дневния ред е пакетът от 50 милиарда евро за Украйна

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: EPA

Напрегнат извънреден Евросъвет започва днес в Брюксел. Единствената точка в дневния ред е пакетът от 50 милиарда евро за Украйна.

 

И досега Унгария блокира помощта въпреки предложения вчера компромис. Идеята на евролидерите е четиригодишният пакет да подлежи на дебат всяка година. Будапеща обаче настоява всеки път да има право на вето.

 

Според дипломати, ако не постигнат съгласие, останалите 26 държави членки може да прибегнат към друг механизъм, за да изпратят помощ на Киев. Въпреки че не е в програмата, се очаква лидерите да обсъдят и продължаващите протести на фермерите в много европейски държави. 

 

Протестиращи фермери блокираха рано тази сутрин периметъра около Европейския парламент в Брюксел, предаде БНТ. Пространството около пл. "Люксембург", до който са разположени сградите на ЕП, е недостъпно за всякакви превозни средства, включително и велосипеди.

 

Очаква се днес да бъде пикът на протестите на фермерите по време на заседанието на европейските лидери, в което ще участва и българският премиер Николай Денков.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени