Напрегнат извънреден Евросъвет в Брюксел

Единствената точка в дневния ред е пакетът от 50 милиарда евро за Украйна

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: EPA

Напрегнат извънреден Евросъвет започва днес в Брюксел. Единствената точка в дневния ред е пакетът от 50 милиарда евро за Украйна.

 

И досега Унгария блокира помощта въпреки предложения вчера компромис. Идеята на евролидерите е четиригодишният пакет да подлежи на дебат всяка година. Будапеща обаче настоява всеки път да има право на вето.

 

Според дипломати, ако не постигнат съгласие, останалите 26 държави членки може да прибегнат към друг механизъм, за да изпратят помощ на Киев. Въпреки че не е в програмата, се очаква лидерите да обсъдят и продължаващите протести на фермерите в много европейски държави. 

 

Протестиращи фермери блокираха рано тази сутрин периметъра около Европейския парламент в Брюксел, предаде БНТ. Пространството около пл. "Люксембург", до който са разположени сградите на ЕП, е недостъпно за всякакви превозни средства, включително и велосипеди.

 

Очаква се днес да бъде пикът на протестите на фермерите по време на заседанието на европейските лидери, в което ще участва и българският премиер Николай Денков.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени