Напрежение между Сърбия и Косово: Сблъсъци и ранени след акция срещу контрабанда на стоки

Косово обяви, че няма да толерира престъпност и криминални групировки

Косовската полиция срещу сръбската контрабанда
Косовската полиция срещу сръбската контрабанда Източник: AP Photo/Bojan Slavkovic
Шестима полицаи са ранени, десет цивилни граждани са потърсили медицинска помощ, а 8 души са арестувани след спецакция срещу контрабанда на стоки със сръбски произход, организирана от полицията и митниците в Косово, но предизвикала недоволство в Митровица и Звечан, съобщи полицията, цитирана от Танюг и в. "Коха диторе". 
 
В етнически разделената Митровица се стигна до сблъсъци между сърби и албанци, полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да потуши напрежението. Сърбия призова международната общност да се намеси, а Косово обяви, че няма да толерира престъпност и криминални групировки.
 
Последва и реакция от ЕС - върховният представител за външна политика и сигурност Жозеп Борел, написа в Туитър, че "едностранните и некоординирани действия, които застрашават стабилността, са неприемливи", и отново прикани Белград и Прищина към диалог.

Още от "Светът"

Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

Операция "Сентинел" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени