Напрежение след сблъсъка на китайски и филипински кораби в Южнокитайско море

Китайският посланик беше повикан във филипинското външно министерство

Китайски и филипински кораби
Китайски и филипински кораби Източник: Infobae.com

Китайският посланик в Манила беше извикан във филипинското външно министерство след два сблъсъка между китайски и филипински кораби в спорното Южнокитайско море.

 

"Ние използваме в пълна степен дипломатическите механизми, с които разполагаме. Това включва и извикването на китайския посланик, което направихме тази сутрин", заяви пред медиите говорителката на филипинското външно министерство Тересита Даза.

 

Манила и Пекин се обвиняват взаимно за двата сблъсъка между кораби, които се случиха вчера близо до атол, част от архипелага Спратли. По-късно Филипините повториха призива си към Китай да спре "провокативните си действия", като предупредиха, че продължаващите опити на страната да блокира снабдителните мисии на Манила за спорен атол в Южнокитайско море може да имат "катастрофални последици".

 

Джонатан Малая, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви на пресконференция днес, че в резултат на действията на Китай, който се е опитал да попречи на мисията за снабдяване в неделя, е била повреден филипински плавателен съд, но няма пострадали.

 

"Облекчени сме и сме благодарни, че няма пострадали филипински военнослужещи. Но сме обезпокоени от ескалацията и провокациите от страна на китайски кораби, които нямат никакво право да се намират в Западнофилипинско море", заяви Малая.

 

 
 

 

Още от "Светът"

Ген. Буданов: На Русия й останаха само 6 самолета А-50 - скоро няма да може да осъществява денонощно дежурство

Операцията по унищожаването на руския самолет за ранно предупреждение и контрол А-50 беше подготвена за две седмици, разкри шефат на украинското военно разузнаване

Прочетете повече прочетете повече

Джорджа Мелони: Ако Русия не беше нападнала Украйна, нямаше да има атака на "Хамас" срещу Израел

Бъркането на често използваната дума "мир" с "капитулация", както го правят, е лицемерен подход, който никога няма да споделим, каза тя на пресконференция в Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени