Напрежение след сблъсъка на китайски и филипински кораби в Южнокитайско море

Китайският посланик беше повикан във филипинското външно министерство

Китайски и филипински кораби
Китайски и филипински кораби Източник: Infobae.com

Китайският посланик в Манила беше извикан във филипинското външно министерство след два сблъсъка между китайски и филипински кораби в спорното Южнокитайско море.

 

"Ние използваме в пълна степен дипломатическите механизми, с които разполагаме. Това включва и извикването на китайския посланик, което направихме тази сутрин", заяви пред медиите говорителката на филипинското външно министерство Тересита Даза.

 

Манила и Пекин се обвиняват взаимно за двата сблъсъка между кораби, които се случиха вчера близо до атол, част от архипелага Спратли. По-късно Филипините повториха призива си към Китай да спре "провокативните си действия", като предупредиха, че продължаващите опити на страната да блокира снабдителните мисии на Манила за спорен атол в Южнокитайско море може да имат "катастрофални последици".

 

Джонатан Малая, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви на пресконференция днес, че в резултат на действията на Китай, който се е опитал да попречи на мисията за снабдяване в неделя, е била повреден филипински плавателен съд, но няма пострадали.

 

"Облекчени сме и сме благодарни, че няма пострадали филипински военнослужещи. Но сме обезпокоени от ескалацията и провокациите от страна на китайски кораби, които нямат никакво право да се намират в Западнофилипинско море", заяви Малая.

 

 
 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени