Напрежението между Армения и Азербайджан ескалира отново

Арменският премиер Никол Пашинян е провел телефонен разговор с военнопрестъпника Владимир Путин

Армения и Азербайджан
Армения и Азербайджан Източник: Twitter

Арменското министерство на отбраната заяви, че въоръжените сили на Азербайджан са ударили арменски гранични градове във вторник сутринта. Според министерството са били използвани дронове и огнестрелни оръжия с голям калибър по посока на градовете Горис, Сотк и Джермук.

 

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че ударите са "малки по мащаб" и "целят да гарантират сигурността на границите на Азербайджан". В понеделник азербайджанското министерство на отбраната обвини арменските сили, че са стреляли по посока на село Новоивановка в района на Гадабай и село Хюсюлю в района на Лачин близо до границата между двете страни. Армения отрече обвиненията.

 

Арменският премиер Никол Пашинян е провел телефонен разговор с военнопрестъпника Владимир Путин, по време на който страните обсъдиха ескалацията на арменско-азербайджанската граница.  Днес министърът на отбраната на Армения Сурен Папикян е разговарял по телефона с друг руски военнопрестъпник - Сергей Шойгу. Двамата са постигнали споразумение за предприемане на необходимите стъпки за стабилизирането на ситуацията, съощава агенция ARMENPRESS. Двамата са постигнали споразумение за предприемане на необходимите стъпки за стабилизирането на ситуацията, допълва агенцията, без да уточнява подробности., без да уточнява подробности.

 

Миналия месец Армения и Азербайджан се сблъскаха отново за спорния регион Нагорни Карабах, зона без излаз на море между Източна Европа и Западна Азия, която е населена и контролирана от етнически арменци, но се намира на територията на Азербайджан. Размириците в региона датират от разпадането на Съветския съюз, когато регионът, подкрепян от Армения, обяви независимост от Азербайджан. Азербайджан отдавна твърди, че ще си върне територията.

 

В понеделник вечерта САЩ отправиха призив за ''незабавно прекратяване на военните действия'', се казва в  изявление на кабинета на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени