НАТО: Алиансът не трябва да приема за даденост мира, а трябва да бъде в готовност за война с Русия

Следващата седмица НАТО започва мащабно учение Steadfast Defender 2024, в което ще участват около 90 хиляди войници

САЩ-НАТО-Русия
САЩ-НАТО-Русия Източник: Zonanews

 Цивилните трябва да се подготвят за пълномащабна война с Русия през следващите 20 години, предупреди висш военен служител на НАТО. Докато въоръжените сили са подготвени за избухването на война, гражданите трябва да бъдат готови за конфликт, който ще изисква цялостна промяна в живота им, заяви в четвъртък председателят на военния комитет на НАТО, нидерландският адмирал Роб Бауер. Това предаде Daily Telegraph.

 

"Трябва да осъзнаем, че да живеем в състояние на мир не е нещо, което трябва да се приема за даденост. И затова се готвим за конфликт с Русия. Но дебатът е много по-широк. Това е индустриалната база, но и хората, които трябва да разберат, че играят определена роля", цитира Бауер кореспондентът на Telegraph.

 

Министърът на гражданската отбрана на Швеция Карл-Оскар Бохлин каза на конференция по отбраната, че "може да има война в Швеция".

 

След това посланието му беше подкрепено от главнокомандващия генерал Микаел Байдън, който каза, че всички шведи трябва да се подготвят психически за тази възможност.

 

Бауер похвали шведските власти за предупреждението на гражданите да се подготвят за война. "Тук трябва да започнем. От осъзнаването, че не всичко може да бъде планирано и не всичко ще бъде идеално през следващите 20 години", каза адмиралът.

 

Следващата седмица НАТО започва мащабно учение Steadfast Defender 2024, в което ще участват около 90 хиляди войници (включително 20 хиляди британски). Тези учения ще продължат до май.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени