НАТО: Готови сме за директен сблъсък с Русия, ако прекрачи "червената линия"

Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер

Натовски военни
Натовски военни Източник: NATO

В интервю за португалската обществена медия RTP председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер увери, че Алиансът е готов за директна конфронтация с Русия, ако Москва "прекрачи червената линия". Отговаряйки на въпроса на водещия, Бауер увери: "Готови сме". В същото време той направи уговорката, че НАТО ще бъде готова да отговори, само ако Руската федерация нахлуе в някоя от страните-членки на Алианса.

 

Бауер подчерта, че страните членки на НАТО трябва да бъдат по-подготвени, тъй като военната инициатива вече е в ръцете на Русия. "Фактът, че вашият враг има по-добри оръжия, не е проблем на вашия враг. Това е ваш проблем", коментира той. В тази връзка адмиралът призна, че превъоръжаването е основен приоритет на Алианса.

 

Бауер припомни, че по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година Алиансът реши да създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на действията на Русия в Украйна.

 

"Това е важен сигнал за Русия… че сме подготвени, ако реши да нападне НАТО. НАТО. Това е червената линия", подчерта председателят на Военния комитет на НАТО. Бауер допълни още, че страните от НАТО трябва да насочат гражданското промишлено производство към нуждите на военните и изрази подкрепата си за идеята за "военна икономика в мирно време".

 

Той изрази увереност, че стратегическите цели на Русия надхвърлят Украйна и че Москва иска да претендира за територията на бившия Съветски съюз.

 

На въпрос дали НАТО се страхува от ескалация във войната в Украйна, Бауер отговори, че докато ескалация е нахлуването на Русия в Украйна, а не желанието на последната да си върне териториите, които по право й принадлежат. 

"Ако (руснаците, бел. ред.) iпрат войната днес, няма да има ескалация", подчерта Бауер.

 

По-рано Бауер каза, че Русия ще остане заплаха за НАТО, дори ако нейните сили бъдат победени в Украйна.


Rpjf'kru& Dhek[rs Bfuwi

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха с дронове граждански обект в Украйна - има загинали

Над 20 ирански дрона убийци, плюс ракети, множество артилерийски обстрели, и това само за последната нощ на руски терор срещу Украйна", написа в Twitter украинският президент Володимир Зеленски

Прочетете повече прочетете повече

МВФ дава на Украйна пакет от помощи в размер на $15,6 млрд.

Освен ужасяващата човешка цена, руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителен ефект върху икономиката: БВП е спаднал с 30 процента през 2022 г., голяма част от индустрията е унищожена, а бедността се е увеличила

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени