НАТО и ЕС изразиха желанието си да работят с Джо Байдън за засилване на връзките със САЩ

НАТО и Европейският съюз се радват, че ще имат възможност да работят с избрания за президент на САЩ Джо Байдън, за да засилят връзките със Съединените щати, заяви снощи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, информират Франс прес и БТА

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: Zonanews

"Радостни сме, че ще работим с избрания президент Джо Байдън за засилване на връзките между Съединените щати и Европа в момент, в който се сблъскваме с предизвикателства в световен план, с никое от които никой измежду нас не може да се справи сам", заяви Столтенберг в своя профил в Туитър след работна вечеря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, броени часове преди встъпването в длъжност на Байдън като президент на Съединените щати.

 

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел също участва в работната среща, продължила над три часа и организирана по инициатива на Шарл Мишел.
Йенс Столтенберг покани Джо Байдън да участва на среща на върха на НАТО, чиято дата предстои да бъде уточнена. Шарл Мишел, от своя страна, предложи на американския президент да организира срещу между него и останалите лидери на Европейския съюз.
НАТО и европейските институции са базирани в Брюксел и идеята e двете срещи да бъдат организирани по едно и също време, като се вземе предвид, че 20 от 27-те страни членки на ЕС са членки и на НАТО, уточни дипломатически източник.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени