НАТО: Конгресът на САЩ ще одобри новата военна помощ за Украйна в следващите дни

Обстановката на бойното поле в Украйна е много трудна, ясно чуваме призивите на украинците за повече помощ, добави Йенс Столтенберг

НАТО-Украйна
НАТО-Украйна Източник: Zonanews

Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта с премиерите на Нидерландия Марк Рюте, на Дания Мете Фредериксен и на Чехия Петър Фиала, съобщава БТА.

 

Обсъдихме увеличаването на помощта за Украйна, особено на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО), посочи Столтенберг. Обстановката на бойното поле в Украйна е много трудна, ясно чуваме призивите на украинците за повече помощ, добави той. В отговор на въпрос генералният секретар поясни, че в Европа има под 100 системи за ПВО, но общо алиансът разполага с по-голям от този брой, основно в САЩ.

 

Премиерът Фиала изрази очакване новата помощ на Вашингтон за Украйна да бъде одобрена от Конгреса до края на тази или през следващата седмица. Той поясни, че това очакване се основава на разговорите му в САЩ, откъдето току-що се завръща. Фиала предположи, че през юни ще започнат доставките на половин милион снаряда, осигурени по инициатива на Прага, в която участват и други съюзници.

 

Европейците направиха за Украйна много досега, но е необходимо повече, заяви премиерът Фредериксен. По нейните думи част от европейските системи за ПВО трябва да бъдат изпратени на украинската страна.

 

Премиерът Рюте отбеляза необходимостта съюзниците да произвеждат повече средства за ПВО. По неговите думи Украйна трябва да продължи да получава боеприпаси и техника от запасите на страните от НАТО и да се купи допълнително въоръжаване от световния пазар на отбранителни изделия.

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени