НАТО: Няма данни за умишлени действия при снощния инцидент в Полша, нито че Русия подготвя военен удар срещу алианса

Вината не е в Украйна, Русия носи цялата отговорност с продължаването на войната, заяви генералният секретар

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: НАТО

Няма данни, че снощният инцидент в Полша се дължи на умишлени действия, нито че Русия подготвя военно нападение срещу НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след извънредно заседание на Северноатлантическия съвет.

 

Разследването по случая продължава и трябва да изчакаме резултатите, призова той. Предварителната оценка показва, че вероятно случаят се дължи на това, че украинската противовъздушна отбрана се е задействала срещу руските ракетни удари, посочи Столтенберг.

 

Вината не е в Украйна, Русия носи цялата отговорност с продължаването на войната, заяви генералният секретар. Той отбеляза, че снощният инцидент е настъпил в ден на масирани руски въздушни удари по Украйна. Русия трябва да спре тази безсмислена война, настоя Столтенберг.

 

Той съобщи, че е разговарял с президентите на САЩ Джо Байдън и на Полша Анджей Дуда, и обобщи, че е необходимо да се запази спокойствие. Винаги сме готови да направим необходимото за защитата на всеки съюзник, заяви Столтенберг, цитиран от БТА.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени