НАТО обмисля подсилване на съюзници с войски, ако Русия не изтегли силите си от Беларус

Русия предислоцира полеви болници и други спомагателни единици, които са необходими при военно нападение

Роб Бауер
Роб Бауер Източник: Wikipedia

НАТО обмисля да увеличи военното си присъствие в балтийските държави и Полша, в случай че Русия задържи войските си в Беларус след планирано военно учение, заяви днес ръководителят на Военния комитет на алианса, цитиран от Ройтерс.

 

Русия е разположила 30 000 войници в северната съседка на Украйна за съвместни военни учения този месец, с което общото руско военно присъствие по границите на Украйна надхвърли 100 000 души, показват оценки на НАТО. Съединените щати изпратиха 3000 военнослужещи в Румъния и Полша миналата седмица, за да успокоят съюзниците, докато Германия заяви, че обмисля увеличаване на своя контингент в Литва.

 

Възможно е да има допълнително разполагане на сили от страните от НАТО, каза Роб Бауер, нидерландски адмирал, който оглавява висшия стратегически орган на НАТО. "Разбира се, това много зависи от това дали руските войски ще останат в Беларус", добави той на пресконференция в Брюксел.

 

Русия казва, че не планира инвазия в Украйна, но би могла да предприеме неуточнени военни действия, ако не бъдат изпълнени свързаните със сигурността нейни искания, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна - условие, което САЩ и 30-членният западен алианс определиха като неприемливо.

 

"Ако погледнете струпаните сили, Русия би могла да разполага с достатъчно войски за сериозна инвазия. . . до края на този месец", каза Бауер. В същото време той призна, че НАТО не знае какви са руските намерения. Последните предислокации на границата с Беларус включват полеви болници и други спомагателни единици, които са необходими при военно нападение, каза обаче Бауер, цитиран от БТА.

 

"Ако наистина обмисляте инвазия, всъщност се нуждаете не само от бойни сили. И това са елементи, които също виждаме все повече и повече събрани както по границите (на Русия) с Украйна, така и на Беларус с Украйна. Това само по себе си е много обезпокоително", заяви Бауер.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени