НАТО одобри изпращането на френски батальон в Румъния, обмисля дислоциране на бойна група в България

НАТО остава в готовност за диалог с Москва, все още не е късно Русия да отстъпи от пропастта на конфликта, добави Столтенберг

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа", съобщава БГНЕС.

 

Министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха изпращането на батальон в Румъния, а до няколко седмици Алиансът ще реши дали да създаде и изпрати нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа.

 

Това стана ясно на пресконференция на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори от централата на НАТО в Брюксел, след началото на двудневна работна среща на министрите на отбраната на страните от пакта.

 

"НАТО остава в готовност за диалог с Москва, все още не е късно Русия да отстъпи от пропастта на конфликта", добави Столтенберг по повод напрежението около границата с Украйна.

 

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", коментира Столтенберг.

 

Той подкрепи идеята за изпращенто на френски батальон в Румъния, но от думите му се разбра, че подробности по темата ще има след седмица. Столтенберг каза също, че Алиансът не е заплаха за Русия. "Нямаме намерение да разполагаме нападателни системи в Украйна", допълни той.

 

По неговите думи руската страна е поставила ултиматум с действията си и е отправила заплахи към чужди държави. Затова в отрбанителен план увеличаваме присъствието на изток и обмисляме да го повишим допълнително и дългосрочно, поясни Столтенберг.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени