НАТО почете жертвите от 11 септември: Европа и Америка са по-силни заедно

Церемонията, се състоя в централата на НАТО, пред мемориала, посветен на 11 септември

НАТО почете жертвите от 11 септември
НАТО почете жертвите от 11 септември Източник: NATO

С възпоменателна церемония НАТО изрази своята съпричастност към САЩ във връзка с 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. "11 септември е израз на най-лошото от човешката природа, но разкри и най-доброто. От първите, които се притекоха на помощ и влязоха в тези сгради, до медиците, които спасиха безброй животи, и обикновените мъже и жени, които помагаха на своите съграждани",  заяви  генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

 

Заедно с шефа на американската мисия в Алианса Дъглас Джоунс той отдаде почит към жертвите на терористичните атаки - церемонията, се състоя в централата на НАТО, пред мемориала, посветен на 11 септември. Към тях се присъединиха членове на Северноатлантическия съвет, на дипломатическата и военната общност на Алианса. Мемориалът е изграден от парчета от кулите-близнаци на Световния търговски център, които бяха разрушени при атентатите.

 

"В рамките на 24 часа след атаката съюзниците от НАТО се позоваха за първи път на член 5, нашата клауза за взаимна защита, която гласи, че атаката срещу един съюзник е атака срещу всеки съюзник. Малко след това самолетите за наблюдение на НАТО патрулираха в американското небе", напомни Столтенберг. Той добави, че по-късно НАТО влезе в Афганистан, за да не попречи на терористите да използват страната като свое убежище. По думите му, през последните две десетилетия от Афганистан не са организирани терористични атаки срещу съюзниците от Алианса.

 

Той увери, че борбата срещу тероризма ще продължи, а НАТО и занапред ще играе своята роля като единствената организация, в която "Европа и Северна Америка са заедно всеки ден в името на нашата споделена сигурност". Той подчерта, че съюзниците трябва да продължат да си оказват взаимна подкрепа в НАТО, "защото каквото и да се случи, ние сме по-защитени, когато сме единни".

 

По време на церемонията в централата на НАТО в Брюксел, жертвите бяха почетени с минута мълчание - в 14:46 ч. местно време, моментът на първата атака срещу Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк преди двадесет години. В знак на почит знамената в централата на НАТО бяха спуснати наполовина, както и флаговете в обединеното командване в Монс, Белгия, и в командването в Норфолк, щата Вирджиния.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени