НАТО призовава Русия да се изтегли от Молдова, Кишинев е готов да участва в учения на алианса

Москва продължава да оказва натиск над Молдова, включително с изнудване в областта на енергетиката и с разпространението на дезинформация

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

НАТО изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Молдова, призоваваме Русия да изтегли силите си от територията на страната, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с молдовския премиер Дорин Речан в централата на алианса в Брюксел.

 

Москва продължава да оказва натиск над Молдова, включително с изнудване в областта на енергетиката и с разпространението на дезинформация, като се стреми да дестабилизира обществото и да подкопае демокрацията в страната, добави Столтенберг.

 

Той посочи, че Молдова е отговорила с решимост на войната в Украйна, като е осъдила руското нападение и е подобрила собствената си сигурност. Молдова може да разчитате на нашата подкрепа, добави генералният секретар.

 

По неговите думи алиансът подкрепя подобряването на киберотбраната и стратегическите комуникации на Молдова. Столтенберг изрази очакване това да помогне на страната по пътя към ЕС.

 

Премиерът Речан посочи, че Молдова би искала да участва не само в мисии, но и в учения на НАТО. Руското нападение над Украйна ни накара да предприемем допълнителни стъпки за нашата сигурност и за укрепване на обществото, институциите и нашата отбрана, добави той.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени