НАТО призовава Русия да се изтегли от Молдова, Кишинев е готов да участва в учения на алианса

Москва продължава да оказва натиск над Молдова, включително с изнудване в областта на енергетиката и с разпространението на дезинформация

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

НАТО изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Молдова, призоваваме Русия да изтегли силите си от територията на страната, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с молдовския премиер Дорин Речан в централата на алианса в Брюксел.

 

Москва продължава да оказва натиск над Молдова, включително с изнудване в областта на енергетиката и с разпространението на дезинформация, като се стреми да дестабилизира обществото и да подкопае демокрацията в страната, добави Столтенберг.

 

Той посочи, че Молдова е отговорила с решимост на войната в Украйна, като е осъдила руското нападение и е подобрила собствената си сигурност. Молдова може да разчитате на нашата подкрепа, добави генералният секретар.

 

По неговите думи алиансът подкрепя подобряването на киберотбраната и стратегическите комуникации на Молдова. Столтенберг изрази очакване това да помогне на страната по пътя към ЕС.

 

Премиерът Речан посочи, че Молдова би искала да участва не само в мисии, но и в учения на НАТО. Руското нападение над Украйна ни накара да предприемем допълнителни стъпки за нашата сигурност и за укрепване на обществото, институциите и нашата отбрана, добави той.

Още от "Светът"

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени