НАТО проведе учения за лов на руски подводници, готвещи се да атакуват западна подводна инфраструктура

Норвежки военни локализираха присъствието на няколко руски кораба в международната акватория на Северно море, където за последните два месеца активността на руския флот забележимо нарасна

Схема на морски комуникаци близо до Норвегия
Схема на морски комуникаци близо до Норвегия Източник: Scanpix

Държавите от НАТО проведоха учение за проследяване на руски подводници, включително по предотвратяване на евентуални саботажи срещу подводна инфраструктура като кабели и газопроводи. По-голямата част от 12-дневното учение, което приключи в петък и в което участваха 12 страни-членки от НАТО, беше посветено на проследяването на виртуална враждебна подводница край бреговете на Норвегия и Исландия, съобщава Bloomberg.

 

В тези райони руските подводници биха могли да нарушат търговското корабоплаване или да се опитат да прекъснат военни снабдителни линии, по които САЩ са способни да изпратят подкрепления в Европа. Освен това, отработено е предотвратяване нанасянето на удари по подводни кабели, по които се предават данни и еленергия.

 

За това, че Русия мое да се прицели в подводните кабели на държави от Алианса наскоро заяви помощник генералния секретар на НАТО по разузнаването и сигурността Дейвид Кътлър. По думите ми, руските кораби съставят карти на критично важната инфраструктура на държавите от Североатлантическия алианс по суша и вода, като се готвят за военни удари по подвобдни обекти от тази инфраструктура в Европа и Северна Америка. 

 

Норвежки военни локализираха присъствието на няколко руски кораба в международната акватория на Северно море, където за последните два месеца активността на руския флот забележимо нарасна. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени