НАТО разглежда възможността да снабди Украйна с изтребители F-16

Това разкри американски адмирал

Изтребител F-16
Изтребител F-16 Източник: Pixabay

Лидерите на държавите-членки на НАТО разглеждат идеята да се предоставят изтребители на Украйна. Както отбелязва в своя коментарна колонка за  Bloomberg  адмиралът от резерва на ВМС на САЩ Джеймс Ставридис, става дума или за МиГ-29, или за американски F-16. 

 

Ставридис допълва, че с настъпването на зимата на практика се появяват два конфликта - един на земята, друг във въздуха. 

 

"Във въздушната война над Украйна преимуществото e за руснаците. Преди всичко, те имат значително повече военно-въздушни сили, имащи значителен боен опит в Сирия. Руските ВВС многократно превръщаха сирийски градове в развалини", отбелязва той. 

 

"Предоставянето на украниците на допълнителни инструменти за закриване на тяхното небе може да се превърне в ключ към това да се заставят руснаците в крайна сметка да започнат преговори, може би ранната пролет, отчитайки успеха, който Зеленски и военните постигнаха на различни места", смята Ставридис. 

 

Адмиралът от резерва прогнозира, че Украйна ще получи още високотехнологични ракетни комплекси  "земя-въздух" Patriot, както и тактически изтребители. 
 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени