НАТО се готви за отразяване на руска инвазия в Полша и Литва

Отработват се действия на механизирани съединения в гориста местност

Натовски учения, учения на НАТО
Натовски учения, учения на НАТО

В Полша и Литва, близо до границите с Русия и Беларус се провеждат едновременно две много национални военни учения на държави-членки на Алианса. Това съобщи Defence Express.

 

В Литва се провеждат ученията "Iron Wolf", в които участват 3500 военни и 700 единици бойна техника от 10 натовски държави. 

 

"За район на маневрите е определен Пабрад, който се намира на 10 км от границата с Беларус североизточно от Вилнюс. Съдейки от фотографиите може да се каже, че се отработват действия на механизирани съединения в гориста местност. Освен това, извършват се и действия в градска среда", се казва в съобщението. 

 

Едновременно с тези учения, в Полша в район Жешув, който е важен логистичен хъб за прехвърляне на въоръжения на Украйна от държавите от НАТО, се провеждат учения "Puma". 

 

"В тези маневри участват освен части от полската армия, също така и такива от Словакия, Чехия и Унгария, а така също и подразделения от Великобритания и САЩ. Не се дава информация за мащаба на тези маневри", пишат от Defence Express.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени