НАТО се отказва от изискването Украйна да изпълни т.н. План за действие за членство, като на практика премахва това препятствие по пътя на Киев към алианса

Генералният секретар на НАТО отбеляза по време на пресконференцията, че съюзниците са съгласували пакет от три елемента, който да приближи Украйна до НАТО

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: Zonanews

НАТО се отказва от изискването Украйна да изпълни на така наречения План за действие за членство, като на практика премахва това препятствие по пътя на Киев към алианса. Алиансът ще покани Украйна да се присъедини, "когато членовете (на алианса) се споразумеят и условията бъдат изпълнени", каза днес генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от УНИАН.

 

Той говори на пресконференция през първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс. По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски каза, че би било абсурдно, ако алиансът не отправи към страната му покана за членство. Той заяви това, след като по-рано днес Столтенберг просто обеща Украйна да получи "положително послание", отбелязва Ройтерс.


Генералният секретар на НАТО отбеляза по време на пресконференцията, че съюзниците са съгласували пакет от три елемента, който да приближи Украйна до НАТО.

 

Първият елемент представлява съгласувана нова многогодишна програма з аподкрепа с цел създаване на възможности за преход от съветските доктрини и учебни програми към стандартите на НАТО. Целта е оказване на помощ в преустройството на сектора за сигурност и отбрана на Украйна. 

 

Вторият елемент е създаването на Съвет Украйна-НАТО, който ще стане форум за разглеждане на кризисни ситуации, провеждане на консултации и приемане на решения. 

 

Третият елемент е премахването на изискването за План за действие за членство, което ще направи процеса вместо двустепенен едностепенен, заяви Йенс Столтенберг. 


В обща декларация, с чието съдържание агенция ДПА се е запознала, съюзниците се съгласяват, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", но не отправят към нея покана за членство. Лидерите от НАТО са постигнали споразумение относно това как да определят бъдещите си отношения с Украйна, включително нейната кандидатура за членство, съобщиха четирима дипломати.

 

По думите на един от дипломатите окончателната формулировка на декларацията за бъдещето членство на Украйна в алианса ще гласи, че НАТО "ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците са съгласни и условията са изпълнени".

 

Лидерите обвързват потенциалната покана с повишаване на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците от НАТО и с "допълнителни реформи в областта на демокрацията и сигурността", се посочва в декларацията. Алиансът също така заявява, че ще подкрепя Киев по пътя на реформите, като външните министри от НАТО често ще оценяват напредъка на Украйна.

 

"Бъдещето на Украйна е в НАТО", подчертават съюзниците. В същото време те няма да отправят на срещата в литовската столица покана към бившата съветска република да се присъедини към алианса.


Резултатът от срещата на върха вероятно ще разочарова Зеленски, който по-рано днес заяви, че "е абсурдно" въпросът за членството на Украйна да остане отворен. Украинският президент ще се срещне с лидерите от НАТО по-късно днес.

 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени