НАТО: Ще подкрепяме украинската армия толкова дълго, колкото е необходимо. Зимата идва, но нашата подкрепа ще остане непоколебима

Това заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер

Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО
Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО Източник: NATO

Зимата идва, но това няма да повлияе на военната подкрепа на НАТО за Украйна. Това заяви в събота ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер, откривайки срещата на началниците на генералните щабове на НАТО в Естония. Изказването му бе излъчено от пресслужбата на алианса.

 

"Страните от НАТО ще подкрепят украинската армия толкова дълго, колкото е необходимо. Зимата идва, но нашата подкрепа ще остане непоколебима", каза Роб Бауер.

 

В същото време той недвусмислено заяви, че НАТО ще защитава само своите граждани: "НАТО има свещена задача да защити 1 милиард души, живеещи на земята на алианса. Винаги планирайте и се подготвяйте за бъдещето и очаквайте неочакваното".

 

Срещата на началник-щабовете на НАТО в Естония бе посветена на помощта за Украйна, разширяването на военното присъствие на НАТО по границите с Русия, включително като част от изпълнението на нов план за конфигурацията на бойни сили от бригадно ниво във всяка от граничните страни на алианса, където в бъдеще могат да бъдат разположени в дивизии.

 

Тази концепция беше одобрена на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на алианса в Мадрид през юни тази година.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени