НАТО: Ситуацията в Кабул е непредсказуема

Според служител на НАТО над 18 000 човека са изведени от Кабул по въздух, откакто талибаните превзеха града

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: Zonanews

"Приоритетът на НАТО е извеждане на хора от Кабул и поддържане на работата на летището", каза днес генералният секретар Йенс Столтенберг, след като външните министри на страните от алианса проведоха онлайн кризисно заседание за обсъждане на ситуацията в Афганистан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Обстановката остава трудна и непредсказуема", каза Столтенберг пред репортери. "Главното предизвикателство, пред което сме изправени, е да гарантираме, че хората могат да стигнат до летището на Кабул и да влязат в него", заяви той.

 

Според служител на НАТО над 18 000 човека са изведени от Кабул по въздух, откакто талибаните превзеха града. Хиляди хора, които искат да избягат от Афганистан, обаче продължават да се трупат около летището. Столтенберг благодари на Турция, САЩ и Великобритания за усилията им да установят сигурност на аерогарата в афганистанската столица. Той отново призова талибаните да позволят безопасно преминаване на всички чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат Афганистан.

 

Външните министри от НАТО настояха новите управници в Кабул да гарантират, че Афганистан няма да се превърне в център на тероризма. "Всякакво бъдещо афганистанско правителство трябва да се придържа към международните задължения на Афганистан и да гарантира, че Афганистан никога повече няма да служи като убежище за терористи", посочиха министрите в приетото изявление.

 

"Докато продължават дейностите по евакуация, ще поддържаме близко оперативно сътрудничество чрез съюзническите военни средства", заявиха те. "Непосредствената ни задача сега е да изпълним ангажимента си да продължим безопасната евакуация на наши граждани, граждани на партньорски страни и застрашени афганистанци, в частност такива, които са помагали на нашите усилия", казаха министрите.

 

Някои съюзници от НАТО призоваха САЩ да се грижат за сигурността на летището в Кабул, докогато е необходимо, дори ако трябва и след евакуацията на всички американски граждани. Много страни от Алианса изпращат самолети за афганистанската столица, за да изведат колкото се може повече хора възможно най-скоро.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени