НАТО укрепва европейския "Небесен щит" с 1000 ракети "Пейтриът"

Днес беше подписан договор за хиляда ракети за системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът"

Ракетни комплекси "Пейтриът"
Ракетни комплекси "Пейтриът" Източник: Pixabay

Северноатлантическият алианс укрепва "Небесния щит" на страните от Европейския съюз с 1000 ракети за системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

 

Днес съответното подразделение на НАТО подписа договор за закупуване на тези ракети, с подкрепата на група държави-членки на ЕС, сред които Германия, Холандия, Румъния и Испания, съобщи агенция Ройтерс.

 

"Консолидираните многонационални поръчки, в духа на Европейската инициатива за небесен щит (ESSI), осигуряват икономии за сметка на мащаба (на поръчката, бел. ред.) и подкрепят разширяването на производствения капацитет за новите ракети GEM-T, за да се отговори на нарастващото търсене", се казва в изявлението на НАТО.

 

Договор за 1000 ракети за комплекси "Пейтриът" е подписан с COMLOG, съвместен проект на американската военно-промишлена компания Raytheon и европейския разработчик на ракетни системи MBDA, се казва в съобщение на Алианса.

 

Те обещават, че съответното производство на ракети в Европа ще бъде разширено.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени