НАТО увеличава силите за бързо реагиране до 300 хиляди бойци

Генсекът Столтенберг определи предстоящите решения като "дълбока промяна" във възможностите за сдържане и отбрана

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: Twitter

НАТО ще приеме решение за увеличаване на броя на силите за бързо реагиране до 300 000 бойци, съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на върха на страните от пакта в Мадрид тази седмица.

 

Той определи предстоящите решения като "дълбока промяна" във възможностите за сдържане и отбрана. Столтенберг изрази очакване съюзниците да определят Русия като най-значителната и пряка заплаха за сигурността на страните от алианса. По неговите думи се предвижда за пръв път Китай да бъде посочен в новата стратегическа концепция на пакта като предизвикателство за ценностите и интересите на НАТО.

 

Столтенберг заяви, че все още не може да обещае нищо по повод на молбите на Финландия и Швеция да се присъединят към алианса. По неговите думи преговорите ще продължат в Мадрид и може да има напредък.

 

"Вярвам, че (руският президент Владимир) Путин разбира, че нападението над една държава от НАТО води до отговор от останалите съюзници", посочи генералният секретар по повод напрежението около Калининград.

 

Генералният секретар уточни, че решенията за прилагане на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита са политически и се задействат с единодушно гласуване от страните в НАТО.

 

Той отбеляза, че повечето държави от алианса изпълняват, или са напът да постигнат до края на годината изискването да влагат два процента от БВП в отбрана. По неговите думи този дял на разходите вече се възприема като минимум, а не като "таван".

 

Генералният секретар съобщи, че предстои да се одобри допълнителна помощ за Украйна, която включва осигуряването на ново военно оборудване, средства за връзка, гориво. Предвижда се да бъдат осигурени един милиард евро за разработки с възможно двойно предназначение, добави той.

Още от "Светът"

Дипломатическите усилия да се намери международна подкрепа за Киев или Москва се сблъскват в Африка

Руските официални лица използват брутална пропаганда и конспиративната концепция за елита на т.нар. "златен милиард", за да се снабдят със съюзници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени