НАТО започва ядрени учения в Европа

Учението "Steadfast Noon" се провежда от десетина години, планирано е преди руското нахлуване в Украйна, а Москва отдавна е уведомена за него

Самолет на НАТО
Самолет на НАТО Източник: МО на САЩ

НАТО започва планирани ядрени учения, които ще продължат до 30 октомври. Целта им е да подсигуряват ефективност на сдържането на Алианса. Групата за ядрено планиране на Алианса проведе преди няколко дни заседание. Учението "Steadfast Noon" (Устойчиво пладне, бел. ред.) предвижда до 60 самолета да участват в тренировъчни полети над Белгия, Северно море и Великобритания, за да тренират използването от САЩ на атомни оръжия, базирани в Европа.

 

Тази година обученията се провеждат на фона на ескалиращо напрежение заради руската инвазия в Украйна и многократните заплахи от страна на Москва, че ще използва ядрено оръжие в конфликта. "Steadfast Noon" се провежда от десетина години, планирано е преди руското нахлуване в Украйна, а Москва отдавна е уведомена за него. 

 

НАТО с повишено внимание следи за възможни премествания на руските ядрени сили, но засега не е констатирала обезпокоителни промени. 

"Това са обичайни учения и те са свързани основно с проверка на боеготовността", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени