НАТО засилва мощно подкрепата за Украйна

Министрите на външните работи на държавите-членки казаха, че остават непоколебими в своя ангажимент към независимостта на Украйна и че никога няма да признаят незаконните анексии, извършени от Русия

Министрите на външните работи на държавите-членки на НАТО
Министрите на външните работи на държавите-членки на НАТО Източник: НАТО

Външните министри на страните от НАТО обещаха днес да засилят подкрепата за Украйна и да окажат помощ за поправяне на нейната енергийна инфраструктура, подложена на руски атаки, водещи до прекъсване на електрозахранването и отоплението за милиони украинци.

 

"Агресията на Русия, включително нейните продължаващи и безскрупулни нападения срещу украинска гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги", казаха министрите в изявление след първия ден на срещата си в Букурещ.

 

"Ще продължим и още повече ще увеличим политическата и практическата подкрепа за Украйна, докато тя продължава да защитава своя суверенитет и териториална цялост (...) и ще поддържаме нашата подкрепа, колкото е необходимо", заявиха те.

 

Министрите казаха, че остават непоколебими в своя ангажимент към независимостта на Украйна и че никога няма да признаят незаконните анексии, извършени от Русия. Те също така потвърдиха решението, взето на среща на върха на НАТО през 2008 г., Украйна в крайна сметка да стане член на алианса.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че страните от алианса са се договорили за по-тясно сътрудничество с Украйна. "Съюзниците от НАТО ще продължат да подкрепят Украйна, докато е необходимо. Няма да отстъпим", заяви той.

 

По думите му не трябва да се допуска поражение на Украйна и победа на Русия, тъй като това ще изпрати сигнал към "авторитарните режими, че може да използват сила". Според него "подкрепата за Украйна е в интерес на сигурността на НАТО".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени