Натовски генерали: Спешно се готвим за руски ракетни удари в цяла Европа

Ще има хибридна война, която ще започне във всички стратегически зони за поддръжка и нашите способности за разгръщане, бригаден генерал Роналд Рагин

Руски ракетен удар
Руски ракетен удар Източник: МО на РФ

НАТО трябва да се подготви за руски удари по цели в цяла Европа, включително в Германия, ако Кремъл започне война срещу Aлианса, предупредиха висши генерали, интервюирани от вестник "Таймс".

 

Генерал-лейтенант Алекзандър Солфранк, командир на военния логистичен център на НАТО в Югозападна Германия, освен че изтъкна заплахата от Русия, призова съюзниците да се справят с "бюрокрацията", която пречи на преместването на войски и оборудване и затруднява държавите да използват чуждо оръжие и комплекти по време на криза, предаде Kyivindependent.

 

Въпреки че по-голямата част от военните ресурси и вниманието на Русия са насочени към Украйна, съществува дълбока загриженост относно възможните следващи стъпки на Кремъл. Лидерите на НАТО смятат, че блокът има възможност само от три години, за да консолидира отбраната си срещу евентуална руска офанзива срещу територия на Алианса.

 

Сухоземният компонент на руските ракетни ядрени сили
Сухоземният компонент на руските ракетни ядрени сили Източник: SIPRI

Солфранк и други генерали от Германия, Съединените щати и Нидерландия се притесняват, че при този сценарий руснаците ще ударят дълбоко зад фронтовите линии в опит да премахнат гражданската и военна инфраструктура, необходима за поддържане на военния капацитет.

 

Бригаден генерал Роналд Рагин от американските части на натовската армия, базирани в западногерманския град Кайзерслаутерн, който отговаря за логистиката за Европа и Африка, каза за "Таймс", че "съюзниците много се лъжат, ако си мислят, че няма да бъдат поставени на изпитания".

 

"Ще има хибридна война, която ще започне във всички стратегически зони за поддръжка и нашите способности за разгръщане. Ще ни се пречи да прекосяваме Атлантика. Ние, като коалиция, трябва да помислим добре как да работим в такава среда. Как да действаме, когато се пречи на нашите конвои, кагато нашите железници са блокирани", изтъкна Роланд Рагин.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени