"Националният сбор" на Льо Пен губи втория тур на парламентарните избори във Франция, сочат първите резултати

Лявата коалиция "Нов народен фронт" е на първо място с между 180 и 215 места, на второ място е Президентският лагер на Макрон със 150 и 180 места

Парламентарни избори във Франция
Парламентарни избори във Франция Източник: EPA

Според първоначалните резултати от френските парламентарни избори лявата коалиция "Нов народен фронт" е на първо място с между 180 и 215 места, съобщи в. "Фигаро". Резултатите са изненадващи, тъй като проучванията сочеха, че именно Национално обединение ще се окажат на върха. Вместо това те са на трето място и ще получат между 120 и 150 места.

 

На второ място е Президентският лагер на Макрон със 150 и 180 места. Републиканците и различните десни партии ще получат между 60 и 65 места. Останалите по-малки партии имат 10 места.

 

Резултатите от изборите могат да принудят президента Еманюел Макрон да управлява с крайнолеви опоненти или да доведат до хронична политическа нестабилност седмици преди началото на летните олимпийски игри в Париж.

 

Преди изборите анализаторите смятаха, че идването на крайната десница на власт ще може да се избегне като се състави правителство с помощта на коалиция от леви и центристи - коалицията на Макрон. Но най-вероятно това няма да се случи, тъй като президентът Макрон смята крайната левица за още по-лоша от крайната десница.

 

"Крайната левица не иска секуларизъм. Те отхвърлят имиграционните закони, които ни позволяват да управляваме по-добре. И искат гротескни неща като промяна на половата идентичност, като отидеш в кметството", каза Макрон пред в. "Паризиен". След заседанието на кабинета на 3 юли той още веднъж повтори, че съюз между неговата партия и Новия народен фронт не е възможен. 

 

Днешният алианс на крайната левица, социалдемократите и зелените настоява за минимална заплата от 1600 евро, намаляване на пенсионната възраст до 60 години (тоест анулиране на пенсионната реформа на Макрон) и други социални придобивки, които ще доведат до повече бюджетни разходи. Левите са за и незабавното признаване на Палестина като държава и искат да продължат да снабдяват Украйна с оръжия за борба с Русия. Те също така гарантират продължаването на дейността на обществено-правните медии, които крайната десница настоява да закрие.

 

"Национално обединение" се класира на първо място на първия тур миналата неделя, но шансовете за категорична победа на крайната десница намаляха постепенно през изминалата седмица. Причината е, че центристките и левите кандидати неохотно се обединиха, за да се опитат да попречат на партията на Марин Льо Пен да вземе властта за първи път. Стотици кандидати в 577-те избирателни района във Франция се оттеглиха от надпреварата, за да предотвратят разцепление на вота срещу "Национално обединение".

Още от "Светът"

Столтенберг допусна, че Украйна може да бъде приета в НАТО без деокупация на територии

Според Столтенберг "когато има воля, има начини да се намери решение", но "се нуждае от линия, която определя къде се прилага член 5, а Украйна трябва да контролира цялата територия до тази граница"

Прочетете повече прочетете повече

Републиканката Лиз Чейни, участваща в предизборната кампания на Харис, каза че Тръмп "не е годен да ръководи" САЩ

Аз бях републиканка още преди Доналд Тръмп да започне да се пръска със спрей за тен, пошегува се Лиз, описвайки себе си като консерватор от типа на Роналд Рейгън

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени