Научният ръководител на Путин не е декларирал 20 млрд. рубли

Владимир Литвиненко, който оглавяваше предизборния щаб на Владимир Путин за президентските избори през 2000 г., 2004 г. и 2012 г.

Владимир Литвиненко и Владимир Путин
Владимир Литвиненко и Владимир Путин Източник: Twitter

Ректорът на минно-геоложкия университет в Санкт Петербург - Владимир Литвиненко, който оглавяваше предизборния щаб на Владимир Путин за президентските избори през 2000 г., 2004 г. и 2012 г., е укрил многомилиардни доходи, съобщи изданието "МБХ медиа". Той е бил и научен ръководител на Путин за дисертацията му. Екипът на медията е проучил декларациите за доходите на Литвиненко и е установил, че в тях липсват около 20 милиарда рубли. Според заключенията на медията, най-малко от 2014 г. насам той е укривал дивидентите си от акции на холдинга "Фосагро". "МБХ Медия" открива, че от 2014 до 2019 г.г. дивидентите, които Литвиненко е получил са се увеличили от 14,92 % до почти 21 %, а това представлява сумата от около 20 млрд. рубли, или над 260 млн. щ.долара. За същият срок ректорът на Санкт-Пететербургския минно-геоложки университет е декларирал доход от 1,3 млрд. рубли, или над 17 млн.щ. долара. 

 

Под ръководството на Литвиненко през 1997 г. сегашният руски президент Владимир Путин е защитил дисертация на тема "Стратегическо планиране на възпроизводството на минерално-суровинната база на региона в условията на формиране на пазарни отношения". По-късно Владимир Литвиненко става научен ръководител на бъдещия шеф на "Роснефт" Игор Сечин, както и на руския премиер Виктор Зубков. И двамата са работили в комисията по външни връзки към кметството на Санкт Петербург, оглавявана по онова време от Путин.

 

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени