Навални от Полярния кръг: Многознайковците се превърнаха в консерватори в нашата страна. Членовете на КПСС сега са православни християни. Собствениците на "златни паспорти" и офшорни сметки сега са агресивни патриоти

Точно преди 3 г. се върнах в Русия след отравянето ми. Путин един ден ще рухне, заявява в пост в социалните мрежи той

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: AP

Най-известният руски опозиционен политик Алексей Навални заяви днес, че държавата на президента Владимир Путин един ден ще се разпадне заедно с постсъветския елит, който той определи като продажен, жаден за власт и двуличен. 47-годишният Навални, бивш адвокат, който стана известен преди повече от десетилетие, като се изказа срещу елита на Путин и изказа твърдения за огромна корупция, в момента се намира в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

 

"Точно преди три години се върнах в Русия след лечение след отравянето ми. Арестуваха ме на летището. И вече три години съм в затвора", заяви Навални в публикация в социалните мрежи, разпространена от негови поддръжници.

 

 

"Многознайковците се превърнаха в консерватори в нашата страна. Членовете на КПСС (Комунистическата партия на Съветския съюз) сега са православни (християни). Собствениците на "златни паспорти" и офшорни сметки сега са агресивни патриоти", казва още той. "Лъжи, лъжи и нищо друго освен лъжи", заяви Навални. "Тя ще се срине и ще се разпадне. Държавата на Путин не е жизнеспособна. Един ден ще погледнем към мястото му и него няма да го има".

 

 На 17 януари 2021 г. руският опозиционен политик и автор на антикорупционни разследвания Алексей Навални беше задържан на летище "Шереметиево", където отлетя от Германия, където се подложи на лечение и рехабилитация, след като беше отровен с "Новичок". Веднага след това опозиционерът е задържан и в цяла Русия започват протести в негова подкрепа. За няколко дни на митинги полицията задържа над 10 хиляди души. На 19 януари самият Навални е изпратен в центъра за предварително задържане "Матроская Тишина", където е задържан по време на първия процес.

 

Оттогава Навални е осъждан четири пъти, сменил е три колонии и е прекарал повече от 270 дни в единична килия - интернет изданието Current Time напомня най-важното за преследването на опозиционния политик в цифри и факти.

 

Навални, който е осъден да остане в затвора до 74-годишна възраст, многократно е предупреждавал, че Русия на Путин е държава, управлявана от "крадци и престъпници", и че един ден ще настъпи сеизмична промяна чрез бунт. Откакто Путин се издигна на най-високия пост в Кремъл в последния ден на 1999 г., опонентите му неведнъж са предсказвали политическата му кончина и са грешали.

 

Руските власти отхвърлят критиките на Навални и твърдят, че той и поддръжниците му са екстремисти, свързани с американската разузнавателна служба ЦРУ, които искат да сеят раздор в Русия. Навални е в затвора, движението му е поставено извън закона, а повечето от ключовите му поддръжници са избягали в чужбина.

 

Той си спечели възхищението на разделената руска опозиция за това, че през 2021 г. доброволно се върна в Русия от Германия, където се подложи на лечение след опит за отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир. При завръщането си той беше вкаран в затвора.

 

Русия отрича твърденията на Навални, че руската тайна полиция го е отровила с "Новичок". Навални заяви, че съкилийници в затвора многократно са го питали "Защо се върнахте?". Той каза, че в съвременна Русия до такава степен са насадени "цинизъм и конспирация", че много хора вече не вярват в простите мотиви, а подозират, че е част от някаква тайна интрига на Кремъл.

 

"Аз имам своята страна и своите убеждения. И не искам да се откажа от страната си или от убежденията си", каза Навални. "И не мога да предам нито първото, нито второто". "Ако убежденията ти струват нещо, трябва да си готов да ги отстояваш. И ако е необходимо, да направиш жертви".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени