Навални: Принуждават ме да гледам държавната телевизия и пропагандни филми

Навални е смятан за най-яростния опонент на руския президент Владимир Путин

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: Twitter

Руският опозиционер Алексей Навални даде първото си интервю от затворническата наказателна колония в град Покров и се оплака от условията, в които е поставен, предаде ДПА. В интервю за американския в. "Ню Йорк таймс", чиято публикация предстои, но откъси от него бяха предварително разпространени, 45-годишният Навални казва, че го принуждават да гледа държавната телевизия и пропагандни филми в продължение на часове всеки ден.

 

През тези периоди четенето и писането са му забранени, разкрива Навални и казва: "Трябва да седиш на стол и да гледаш телевизия". Журналистите са получили общо 54 страници с написаните на ръка отговори на Навални. Неговият прессекретар Кира Ярмиш потвърди в Туитър, че това е първото интервю на опозиционера след изпращането му в затвора.

 

Навални е смятан за най-яростния критик на руския президент Владимир Путин. Опозиционерът беше арестуван в Москва на 17 януари, веднага след завръщането си от Германия, където беше лекуван след опит за отравянето му.

 

В мотивите за присъдата му се посочва, че докато е бил в Германия той е нарушил разпоредбите на издадена срещу него в Русия условна присъда. Сегашната ефективна присъда на Навални беше широко критикувана в чужбина като политически мотивирана, отбелязва БТА.

 

В интервюто за "Ню Йорк таймс" Навални отново призовава за сурови санкции срещу руските олигарси, които подкрепят Путин. Навални казва още, че санкциите на Европейския съюз и САЩ не трябва да засягат обикновените руснаци.

 

Режимът на Путин е исторически инцидент, а не проява на законност. Рано и или късно тази грешка ще бъде поправена и Русия ще поеме по демократичен, европейски път, смята опозиционерът.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени