Навални призова своите привърженици да "преодолеят страха" и да "освободят" Русия

Можем да освободим нашата Русия от тази банда крадци, които са я окупирали, пише той в своя Instagram профил

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: Twitter

Руският опозиционер Алексей Навални, чието осъждане тази седмица на три години и половина затвор предизвика протести, потушени със сила, призова днес своите привърженици да "преодолеят страха" и да "освободят" Русия от управляващите "крадци", предаде Франс прес и БТА. "Те могат да се държат на власт и да я използват за своето лично обогатяване, опирайки се единствено на нашия страх. Ние обаче, като преодолеем този страх, можем да освободим нашата Русия от тази банда крадци, които са я окупирали", написа Навални в послание в своя акаунт в Инстаграм.
"И ние ще го направим, длъжни сме за това. За нас и за бъдещите поколения. Истината е на наша страна. Останете свободни!", допълни той в първата си аргументирана реакция на своята присъда, постановена във вторник.

Постът на Алексей Навални в Instagram
Постът на Алексей Навални в Instagram Източник: Instagram

Посланието е придружено от снимка на Навални, който се усмихва по време на процеса в Москва. "Не се поддавайте на тази илюзия за сила", призова руският опозиционер своите привърженици, визирайки силовия отговор на протестите. Много неправителствени организации и западни страни, както и руски медии, осъдиха бруталните репресии срещу демонстрантите, подкрепящи Навални. При протестите в Русия в края на миналия и началото на този месец бяха арестувани общо около 10 хиляди души - рекорд за последните години. Шест държави от Европейския съюз, след които Полша и трите балтийски републики, настояват за нови санкции срещу представители на руските власти след ефективната присъда за критика на Кремъл Алексей Навални и полицейските репресии срещу демонстранти, съобщиха днес трима дипломати, цитирани от Ройтерс.

На среща вчера на постоянните представители на страните членки на ЕС, Полша, Естония, Латвия, Литва, Чехия и Румъния са призовали за забрана за пътуване и за замразяване на активите на руски физически лица заради нарушения на човешките права. Съюзът, който миналата година създаде механизъм за по-бързо налагане на санкции за нарушения на човешки права, бързо осъди ареста на Навални в края на миналия месец при завръщането му в Москва от Германия, където той се лекуваше от отравяне в Русия през август. Докато германското правителство коментира вчера, че по-нататъшни санкции не са изключени, представителите на Германия и Италия са заявили на срещата при закрити врата в Брюксел, че искат да дадат повече време на дипломацията, казаха двама от цитираните дипломати.
Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел замина днес за Москва за среща с руския външен министър Сергей Лавров и се очаква двамата да дадат съвместна пресконференция утре.
 Ако няма напредък (по време на разговорите на Борел в Москва), нещата се движат към санкции, каза западен дипломат за Ройтерс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени